הנבטת מש ומתכונים נפלאים בהתאם

במארז הקטניות המונבטות  קיים מיקס של שעועית מש מונבטת ועדשים ירוקות וחומות מונבטות.

לגבי הערך התזונתי של המש, שעועית מש מונבטת היא מקור מצוין לוויטמינים (בעיקר ויטמין K ו-C), חומצה פולית ואפילו סידן וברזל. כמות הקלוריות בכוס שעועית מש מונבטת הינה כשליש מכמות הקלוריות לכוס שעועית מש רגילה מבושלת. 

הנבטת מש היא הליך פשוט ולנו אין הרבה מה לעשות פרט להמתנה בסבלנות.

שלבי הנבטת המש:

  1. קונים שעועית מש סגורה ושמים לב שלא פג התוקף על השקית. שלב זה חשוב והכרחי בשלבי ההנבטה פשוט כי זרעים (במקרה הזה קטנית) ישנים, לא ינבטו לנו.
  2. בוחרים את הכמות הרצויה להנבטה (התחילו מ-1/2 כוס. הכמות תכפיל את עצמה או אפילו תשלש), מעבירים לכלי רחב ומוסיפים הרבה מי ברז. כמה? לפחות פי 3 מגובה פני המש.
  3. משרים את המש ל- 12-20 שעות ומניחים במקום חשוך במטבח. לא מכסים ולא שמים במקרר.
  4. לאחר מכן, מסננים את המש ומעבירים לקערה או כלי אחר (לא שקוף) כך שהמש יהיה בשכבה אחידה ולא בערימה גבוהה (דבר שיקשה על המש לנבוט). מכסים ברב-מגבת לחה, או במגבת דקה ולחה ומניחים במקום חשוך.
  5. ממתינים בסבלנות.
  6. אם הימים חמים, תהליך ההנבטה יהיה מהיר יותר. שימו לב להסתכל פעם ב-4 שעות על המש, אם הוא יבש, טפטפו מעל מעט מי ברז ונערו בעדינות את הכלי. החזירו את המגבת הלחה (אם יש צורך, הרטיבו אותה).
  7. ככל שהשעות יעברו תוכלו לראות את הפסיג הקטן שנובט (נבטוטון זעיר וראשוני) והוא ילך ויגדל. שוב, מהירות התהליך תלויה בטמפרטורות. בד"כ כעבור 24 שעות כבר תראו נבטוטים יפים. העבירו אותם לכלי עם מכסה ושמרו במקרר.

 

הנבטת דוחן, או כל דגן אחר, לוקחת פחות זמן. יש להשרות את הדוחן לכ-5 שעות, ולאחר הסינון, זמן ההנבטה הוא כ-12 שעות. נסו! זה ממש כיף, מעלה את הערכים התזונתיים של המש או של כל דגן או קטניה אחרת, מזין וטעים!

סלט מש וחמוציות הוא סלט צבעוני, מהיר הכנה וטעים

1 כוס שעועית מש מבושלת או מונבטת

חופן חמוציות מיובשות ללא תוספת סוכר

1 כוס עשבי תיבול קצוצים: נענע/פטרוזיליה/בצל ירוק (שימו מה שאתם אוהבים. זה השילוש הקדוש שלנו)

מיץ מחצי לימון

2 כפות שמן זית

1 שן שום טרייה, כתושה

1 כפית סילאן טבעי (לא חובה)

מלח לפי הטעם.

ההכנה: מניחים בקערה את כל מרכיבי הסלט והתיבול. מערבבים היטב. מחכים 2-3 דקות לספיגת טעמים. טועמים, ומתקנים תיבול במידת הצורך.

תבשיל מש וקינואה

קיבלנו את ההשראה לתבשיל הזה מהמג'דרה האהובה עלינו. במקום אורז – קינואה, ובמקום עדשים – מש.

  • 1 כוס שעועית מש מונבטת
  • 1 כוס קינואה לבנה
  • 2 כפות שמן זית
  • 2 בצלים קלופים וחתוכים לקוביות
  • 1 ועוד 3/4 כוסות מים
  • 1/4 כפית מלח

ההכנה:

מחממים היטב סיר רחב ומוסיפים לו את שמן הזית. מוסיפים את קוביות הבצל ומטגנים עד להשחמה.

מוסיפים את הקינואה, המש והמלח ומערבבים היטב.

מוסיפים את המים, מערבבים ומביאים לרתיחה.

מנמיכים ללהבה נמוכה ומבשלים כ- 15 דקות עד שכל המים נספגים.

מערבבים בעדינות בעזרת מזלג (כדי "לאוורר" את התבשיל), טועמים ומוסיפים מלח במידת הצורך.