הקסם של אפונת השלג

כבר בשנות ה 90 התחילו ענת וכרמי כרמל לגדל אפונת שלג במשק במושב היוגב, את זרעי אפונת השלג הראשונים הם קנו לאחר שחיפשו גידול חורפי אשר "יעסיק" את עובדי המשק גם בתקופת החורף ו"ישלים" את גידול האספרגוס הקיצי. ענת וכרמי החלו ללמוד את הגידול העדין המיוחד והיפה הזה, כשאפונת השלג פורחת, אין מחזה מרהיב ממנה.

את האפונה אנו מגדלים רוב השנה באדמות העמק ולא בשיטת החקלאות ההידרופונית שבה אנחנו מגדלים את גידולי העלים. בימי הקיץ החמים, מגדלים אותה עבורנו בצפון הארץ, בקיבוץ מרום גולן, שם מזג האוויר נוח וידידותי עבורה.

אפונת שלג, או אפונה סינית, היא אפונה עדינה בעלת טעם מתקתק, היא קריספית ונאכלת בשלמותה. היא דלה בקלוריות (42 קלוריות ב-100 גרם אפונה) ודלה בפחמימות (8 גרם פחמימות ב -100 גרם) ועל הדרך היא מספק את כמות ויטמין C המומלצת לצריכה יומית, כל עוד תאכלו אותה טרייה, ולא מבושלת.

אחד הדברים שאנחנו הכי אוהבים באפונת השלג, זו העובדה שניתן לאכול אותה טרייה, מה שהופך אותה לנשנוש המושלם, וכמובן שהיא נהדרת גם בהקפצה זריזה על מחבת או ווק, באידוי או בחליטה במים רותחים.

יש מספר מנות שאנחנו אוהבים להכין עם אפונת השלג, אבל רגע לפני, בואו נלמד איך עובדים איתה –

1. שוטפים ומסננים.

2. קוטמים את קצה התרמיל (או את ה"כובע" כמו שהילדים קוראים לו).

3. מסירים את הסיב לאורכו של התרמיל, ע"י משיכתו בקלות ועדינות.

המתכון הבסיסי: אפונת שלג בפטריות עם שמן זית!

במידה ורוצים להגיש אותה כסלט – מנקים את אפונת השלג (כמוזכר) מעבירים לקערה רחבה, בוזקים מעט שמן זית, מתבלים במלח ופלפל שחור גרוס טרי, מוסיפים קוביות של פרי אהוב (תותים ופירות הדר ישתלבו פה באופן מושלם), מערבבים ומגישים  סלט של אפונת שלג ושמן זית . בריאות!

ניתן גם לחמם מחבת רחבה, להוסיף 1 כף שמן זית, להוסיף את אפונת השלג הנקייה מסיבים ולהקפיץ כ- 2 דקות. מוסיפים מעט מלח, סחיטה של לימון טרי – ומעבירים לצלחת ההגשה.

כשהקור הגדול מגיע אנחנו אוהבים לשלב את אפונת השלג עם פטריות, שמבחינתנו זה ירק שמתחבר אוטומטית לחורף וכמובן מוסיפים פסטה כי איך אפשר לעבור את החורף בלי תוספת פחמימות?

גם כאן המתכון שלנו לאפונת שלג ופטריות הוא ורסטילי, ואנחנו כפי שכבר הבנתם, אוהבים פשטות:

  • 1 כפית שמן שומשום
  • 2 כפיות שמן זית
  • 1 שקית אפונת שלג - נקייה
  • 1 קופסת פטריות שמפיניון – חתוכות לרבעים
  • לרוטב: 1 כף צ'ילי מתוק, 2 כפות סויה, 1 כף מיץ לימון טרי, שן שום כתושה

מחממים היטב ווק ומוסיפים את השמנים. מוסיפים לווק את הפטריות החתוכות וצורבים היטב כדקה. מוסיפים את אפונת השלג ומערבבים היטב. כעבור דקה מוסיפים את הרוטב בהדרגה ומקפיצים עוד כדקה-שתיים עד שאפונת השלג מבריקה ועדיין פריכה. טועמים, מתקנים תיבול במידת הצורך ומגישים.

ועכשיו שימו לב למשהו מדליק – את אפונת השלג והפטריות שהקפצתם, ערבבו עם פסטה שבישלתם מראש, ותקבלו מנת פסטה עם אפונת שלג ופטריות נהדרת ומחממת.

אפונת השלג בגידול חממה במושב היוגב